Από τον Άγιο Πέτρο στην Καστάνιστα του νομού Αρκαδίας

Από τον Άγιο Πέτρο ο δρόμος στρίβει ελαφρώς προς το Βορρά και μετά συνεχίζει ανατολικά προς το χωριό Άγιος Ιωάννης όπου και φτάνει έπειτα από έξι περίπου χιλιόμετρα. Αφήνοντας πίσω μας τον Άγιο Ιωάννη προσπερνάμε την ορεινή Μελιγού και κάνουμε δεξιά στην πρώτη διασταύρωση με κατεύθυνση τον τελικό μας προορισμό, την Καστάνιτσα.

Ο πρώτος οικισμός που συναντάμε είναι ο Χάραδρος με το όμορφο πέτρινο κτίριο του σχολείου να μας υποδέχεται στην είσοδο του. Από δω ο δρόμος κατηφορίζει και χώνεται μέσα σε ρεματιά η ύπαρξη της οποίας δικαιολογεί το όνομα του επόμενου χωριού του Πλάτανου. Ο οικισμός , που αναπαύεται στην καταπράσινη αγκαλιά της ρεματιάς με τα νερά να κελαρίζουν παντού γύρω του, είναι διατηρητέος και γεμάτος γραφικά σπίτια με φροντισμένες αυλές και έναν νερόμυλο κοντά στο ρέμα, και οι βόλτες στα σοκάκια του είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικές.

Αφήνοντας πίσω του τον πανέμορφο πλάτανο, ο δρόμος συνεχίζει νότια περνώντας κοντά στη Μονή Παναγίας Σέλλας, σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό. Η μονή χρονολογείται από τις αρχές του 17ου αιώνα και σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό και τμήματα από τις τοιχογραφίες. Αφού περάσουμε και τη Σίταινα,  με τον εντυπωσιακό καταρράκτη της καλά κρυμμένο στο Φαράγγι της Ζαρμπάντισας, η διαδρομή μας φτάνει στο τέλος της στη γραφική Καστάνιτσα, με τα όμορφα σπίτια της σκαρφαλωμένα στις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 850 μέτρων.

Όπως μαρτυρά και το όνομά της η Καστάνιτσα ξεπροβάλλει ανάμεσα από ένα δάσος με καστανιές και οι  πλακόστρωτες στέγες των σπιτιών της μοιάζουν χάντρες σε ένα καλαίσθητο ορεινό περιδέραιο, φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι.

Τα σπίτια λάμπουν ασβεστωμένα και κάτασπρα στην πλαγιά , θυμίζοντάς μας ότι οι Καστανιτσιώτες ήταν στο παρελθόν στην πλειοψηφία τους ασβεστάδες, κι έτσι τους αποκαλούσαν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών.

Το χωριό απαρτίζουν υπέροχα δίπατα και τρίπατα αρχοντόσπιτα, με χαγιάτια και ξύλινα μπαλκόνια, δικαιολογώντας την ανακήρυξη της Καστάνιτσας σε διατηρητέο οικισμό. Στις βόλτες σας μπορείτε να επισκεφτείτε τον ερειπωμένο πλέον Πύργο του Καψαμπέλη, πάνω από το χωριό, όμως η Καστάνιτσα δεν χρειάζεται αξιοθέατα για να δικαιολογήσει τη γοητεία της. Αρκεί και μόνο να ρουφήξετε τη γαλήνη και την αρχοντιά που αποπνέει ο τόπος και να αφεθείτε στους δικούς της ράθυμους ρυθμούς.

!Εάν βρεθείτε στο χωριό κάποιο σαββατοκύριακο του φθινοπώρου να έχετε υπόψη ότι γίνεται η ΓΙΟΡΤΗ του ΚΑΣΤΑΝΟΥ. Φέτος, θα γίνει το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018.

Προσφορές επιχειρήσεων

Ενοικίαση ή Αγορά Νυφικού στις πιο ανταγωνιστικές Τιμές της Αγοράς!
Αγορά καινούριου...

Οι προσφορές στο Δράμι δεν σταματούν ποτέ!