Είμαι στη Μεσσήνη. Τι μπορώ να κάνω, τι μπορώ να δω;;

Είμαι στη Μεσσήνη. Τι μπορώ να κάνω, τι μπορώ να δω;;

                                                                                                      ΜΕΣΣΗΝΗ

Η Μεσσήνη είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό κωμόπολη του νομού Μεσσηνίας, στην νότια Πελοπόννησο, με πληθυσμό γύρω στους 7.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Βρίσκεται σε υψόμετρο από 9 ως 28 μέτρα και είναι δίπλα στον ποταμό Πάμισο, μέσα σε εύφορη περιοχή με άφθονα νερά.

Η απόσταση που την χωρίζει από την Αθήνα είναι 234 χιλιόμετρα και διασχίζεται οδικώς. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα μέσα, όπως τρένο, αεροπλάνο ή πλοίο, θα πρέπει να μεταφερθούμε στην Καλαμάτα, σε απόσταση 11,3 χιλιομέτρων.

Η περιοχή της Μεσσήνης είναι ένα αξιόλογο αγροτικό και εμπορικό κέντρο. Το κύριο προϊόν που παράγεται είναι το ρύζι και για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί ειδικές εγκαταστάσεις. Επίσης, τα νερά των εκβολών του ποταμού Πάμισου χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια του ρυζιού.  

Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στην Μεσσήνη έχει να διαλέξει ανάμεσα σε πολλά αξιοθέατα και μουσεία για να επισκεφτεί. Μέσα στη πόλη βρίσκεται το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη ενώ 20 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, κοντά στο χωριό Μαυρομάτι, στους πρόποδες του όρους Ιθώμη, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης.

 

Εκεί θα δούμε το Ασκληπιείο, το Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης, το Θέατρο, το οποίο λειτούργησε ξανά στις αρχές Αυγούστου του 2013, και άλλα πολλά. Σε κοντινή απόσταση επίσης βρίσκεται και το κάστρο της Ζαρνάτας, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

 

 

 

 

 

 

Σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται επίσης και το Ανδρομονάστηρο ή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μεσσηνίας, το οποίο χτίστηκε την περίοδο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ του Παλαιολόγου, τέλος 12ου και αρχές 13ου αιώνα μ.Χ.

 

 

 

Και η σύγχρονη Μεσσήνη όμως έχει να μας δείξει πολλά όπως το Πάρκο, τα σιντριβάνια που κινούνται σε μουσικούς ρυθμούς καθώς και την φημισμένη παραλία Μπούκα, η οποία έχει βραβευτεί και με Γαλάζια Σημαία. Εκεί προσφέρονται πολλές δραστηριότητες αθλητικές, μέσα και έξω από το νερό, δωρεάν από τον δήμο. Η Μεσσήνη έχει έντονη νυχτερινή ζωή με πολλά bars και clubs, μέσα στην πόλη και παραλιακά, τα οποία διασκεδάζουν τον κόσμο κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς.

 

Η πολιτιστική ζωή της χώρας επίσης είναι έντονη, καθώς καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου συμβαίνουν πολλά δρώμενα. Γνωστό είναι το Μεσσηνιακό Καρναβάλι, όπου την Κυριακή της Αποκριάς ανάβουνε φωτιές, την Καθαρή Δευτέρα το πρωί κρεμιέται η <<γριά Συκού>> και το απόγευμα γίνεται η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών. Την Δευτέρα του Πάσχα γίνεται <<σαϊτοπόλεμος>>. Κάθε χρόνο, στις 20 του Σεπτέμβρη γίνεται το Μεγάλο Μεσσηνιώτικο Πανηγύρι, που διαρκεί 9 μέρες. Εκεί έχουμε την πομπή της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, που ξεκινάει από το καθολικό της Μονής του Βουλκάνου, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, και γίνεται για 20 χιλιόμετρα κατά την διάρκεια της νύχτας, μέχρι να φτάσει στο μετόχι της μονής στον ναό της Ζωοδόχου Πηγής.

Ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε πάνω από 60 ξενοδοχεία για την διαμονή του και την γνωριμία του με την Μεσσήνη.

Ο καιρός στην Μεσσήνη διαφέρει στις ορεινές από τις πεδινές περιοχές. Κατά τους χειμερινούς μήνες η μέση θερμοκρασία βρίσκεται στους 16 βαθμούς και επηρεάζεται από τους ορεινούς όγκους της περιοχής. Αντίθετα, στις πεδινές περιοχές, οι οποίες επηρεάζονται και από την θάλασσα, η μέση θερμοκρασία είναι 18 με 21 βαθμοί.

Προσφορές επιχειρήσεων