Είμαι στην Πάτρα. Τι μπορώ να κάνω; Τι μπορώ να δω;

ΠΑΤΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΝΥΓΗΡΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Η Πάτρα, πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι κάτοικοι της Πάτρας είναι 167.446. Πρόκειται για ένα σημαντικό αστικό κέντρο της περιοχής που διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας και το σημαντικότερο λιμάνι που επικοινωνεί με τα Επτάνησα και την Ιταλία, άρα και την ευρωπαϊκή δύση, καλύπτοντας το 80% των μεταφορών. Πέρα από το λιμάνι όμως, η Πάτρα αποτελεί και τον κόμβο τριών μεγάλων δρόμων. Υπάρχει η Ολυμπία οδός που συνδέει την Πάτρα με την Αθήνα, απόσταση 210 χιλιομέτρων, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις στα ανατολικά, η Ιόνια οδός, η οποία μέσω της γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, την συνδέει με την βόρεια Ελλάδα, και η Εθνική οδός, η οποία συνδέει την Πάτρα με την νότια και δυτική Πελοπόννησο. Η Πάτρα διαθέτει επίσης και σιδηροδρομικές γραμμές, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κιάτου, ο οποίος είναι και ο τερματικός σταθμός του Προαστιακού σιδηροδρόμου Αθηνών. Τέλος, υπάρχει και το  διεθνές αεροδρόμιο του Αράξου, το οποίο απέχει από το κέντρο της πόλης περίπου 40 λεπτά. Η θέση της Πάτρα ως του κοντινότερου λιμανιού προς την δυτική Ευρώπη, ως αστικού κέντρου αλλά και κόμβου ευνόησε την τουριστική ανάπτυξή της. Αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πολεοδομική της διαμόρφωση καθώς το λιμάνι και οι σιδηροδρομικές γραμμές, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο τμήμα, αν όχι όλο το χώρο της παραλίας της πόλης, μαζί με τις βιομηχανίες στα νοτιοδυτικά της παραλίας, έχουν καταστήσει την Πάτρα μια παραθαλάσσια πόλη χωρίς θάλασσα.

Πρόκειται για έναν ευλογημένο τόπο που παράγει εξαιρετικά προϊόντα. Φημισμένα είναι τα κρασιά της περιοχής, τα λουκούμια, η Τεντούρα, που είναι το τοπικό λικέρ, διάφορα γλυκά κουταλιού, τυροκομικά προϊόντα, ψάρια αλλά και κάθε λογής οπωροκηπευτικά και εξαιρετικής ποιότητας ελιές και λάδι. Όλα αυτά τα προϊόντα δημιουργούν και πεντανόστιμα πιάτα, τα οποία πρέπει να γευτεί όποιος επισκεφτεί την πόλη.

Στην Πάτρα μπορούμε να δούμε πολλά αξιοθέατα και μνημεία μέσα και γύρω από την πόλη. Ένα από αυτά είναι το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. Πρόκειται για ένα κτίριο αντίγραφο της σκάλας του Μιλάνου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Το Κάστρο της Πάτρας που βρίσκεται σε απόσταση 800 μέτρων από την ακτή και το Αρχαίο Ωδείο. Κοντά του βρίσκεται και το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο (Στάδιο). Οι Μυκηναϊκοί Τάφοι Βούντενης είναι ένας αρχαιολογικό χώρος που βρίσκεται γύρω στα 5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Στην βόρεια είσοδο της Πάτρας βρίσκεται η Ρωμαϊκή Γέφυρα του Μείλιχου (γέφυρα Παυσανία). Ένα ακόμα αξιοθέατο της περιοχής είναι το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, που είναι πρώτο συστηματικό υδραγωγείο και βρίσκεται στις ρίζες του λόφου του Δασυλλίου. Στην περιοχή Ψηλαλώνια θα συναντήσουμε τον ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο είναι ένα νεοκλασικό κτίριο που λειτούργησε ως νοσοκομείο και σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο της Πάτρας. Τα Λουτρά - Χαμάμ Πάτρας, τα οποία είναι από τα παλιότερα σωζόμενα λουτρά της Ευρώπης. Άλλα αξιοθέατα της Πάτρας είναι Βόρειο Νεκροταφείο Πάτρας, η Πηγής της Δήμητρας, το Ρωμαϊκό Νυμφαίο, τα Δημοτικά Σφαγεία, ο Φάρος της Πάτρας και η Οινοποιία ACHAIA CLAUSS, το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που κατασκευάστηκε το 1861 και λειτουργεί μέχρι σήμερα.