Μεσσηνία - Η απόλαυση των πέντε αισθήσεων!

Νομός Μεσσηνίας: Η απόλαυση των πέντε αισθήσεων!

Ο Nομός Μεσσηνίας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου και συνδυάζει την ορεινή ομορφιά με την παραθαλάσσια. Σπίτια στο βουνό, παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες, μαγευτικές αμμουδιές ακούγονται απλά, αλλά είναι τα πιο σημαντικά που θα μπορούσε να δει κανείς στη Μεσσηνία! Είναι ένας τόπος με ιστορία, ειδικά αν μάθει κανείς ότι κατοικούνταν ήδη από την προϊστορική εποχή! Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στη ξακουστή πρωτεύουσα, τη Καλαμάτα, suka-messiniasη οποία είναι «μαγνήτης» τουρισμού τόσο Ελλήνων όσο και ανθρώπων του εξωτερικού!

 

Οι «κρυμμένοι» θησαυροί της Μεσσηνίας! Επειδή ο νομός Μεσσηνίας συνδυάζει βουνό και θάλασσα, οι ενασχολήσεις των κατοίκων είναι πολλές: ασχολούνται με τη καλλιέργεια της γης, με τη κτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό και με οικογενειακές-παραδοσιακές επιχειρήσεις (δεσπόζει η παραγωγή μεταξιού που εξάγεται σε όλη την Ελλάδα). Εφόσον οι ασχολίες είναι πολλές, έχουμε πληθώρα «θησαυρών»: είναι πασίγνωστες οι ελιές Καλαμάτας που δεν λείπουν από καμία χωριάτικη σαλάτα πανελληνίως! Γνωστό είναι και το τυρί Σφέλα (από πρόβειο γάλα) που παράγεται αποκλειστικά στον νομό Μεσσηνίας. Επίσης, έχουμε άφθονες συκelies-messiniasιές (εκτός από ωμά, τα σύκα τρώγονται είτε σε μορφή μαρμελάδας είτε αποξηραμένα), και μάλιστα μία ειδική ποικιλία που ονομάζεται Τσαπέλα. Όπως και σε ολόκληρη τη Πελοπόννησο, είναι αυξημένη η κατανάλωση κρεάτων οπότε θα συναντήσουμε πολλές συνταγές με βοδινό, αρνί και χοιρινό (να έχετε υπόψη πως κρέατα μπορούμε να βρούμε παντού, όμως λίγες είναι οι περιοχές οι οποίες φημίζονται για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση τους, πράγμα που μπορεί να σας εγγυηθεί μία επίσκεψη στην Μεσσηνία).

 

Οι «ορατοί» θησαυροί της Μεσσηνίας! Άλλα προϊόντα είναι οι διάφορες ποικιλίες άγριων χόρτων (ραδίκια, πικραλήθρες, λαψάνες), χειροποίητα ζυμαρικά (που συνοδεύουν κρέατα σε συνταγές κατσαρόλας, όπως το πεντανόστιμο χοιρινό με χυλοπίτες), παραγωγή κρασιού και ελαιόλαδου (όπως προαναφέραμε, οι ελιές Καλαμών έχουν μεγάλη απήχηση και ηthallasina-messinias ελαιοπαραγωγή πραγματοποιείται με πολύ οργάνωση και μεράκι), παστέλι από μέλι μεσσηνιακής προέλευσης (στη Μεσσηνία το μέλι χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική αλλά και στα τοπικά γλυκά, με πρωταγωνιστή τις Δίπλες οι οποίες αποτελούν το νούμερο ένα γλύκισμα στους τοπικούς γάμους).

 

Η Μεσσηνία στο πιάτο σας! Και για να σας ανοίξουμε κι άλλο την όρεξη, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές μεσσηνιακές συνταγές, όπως τη χειροποίητη τυρόπιτα με τυρί Σφέλα, κοτόπουλο με σύκα Τσαπέλα, κοτόπουλο κρασάτο με ελιές Καλαμών, κατσικάκι φρικασέ με άγρια χόρτα,  χταπόδι με σταφίδες, παστό χοιρινό με μέλι, χορτοπιτάκια, και το καλύτερο σάς το άφησα για το τέλος:  ένα παξιμαδάκι, λίγη ντοματούλα, δυο τρεις ελίτσες Καλαμών, λίγο ελαιόλαδο και… μόλις φτιάξατε το πιο παραδεισένιο γεύμα στον κόσμο!

 


 

Προσφορές επιχειρήσεων

Με κάθε πλύσιμο - κέρωμα αυτοκινήτου ΔΩΡΟ ένα αρωματικό δεντράκι

Ενοικίαση ή Αγορά Νυφικού στις πιο ανταγωνιστικές Τιμές της Αγοράς!
Αγορά καινούριου...