Ο Όσιος Πατάπιος

Ο Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε τον 4 με 5 αιώνα στη Χώρα που διαβρέχει ο Νείλος ποταμός και μάλιστα στην πόλη Θήβα της Άνω Αιγύπτου. Οι γονείς του πλούσιοι αλλά πιστοί χριστιανοί ανέθρεψαν το τέκνο τους με χριστιανικές αρχές σύνεση και σοφία. Νωρίς όμως ο Πατάπιος αναχώρησε για την έρημο, επιδόθηκε ολοκληρωτικά στην αδιάλειπτη προσευχή την άσκηση και τη σκληραγωγία. Ο Θεός τον χαρίτωσε και του παρεχώρησε την δωρεά των ιάσεων. Ο Όσιος προκειμένου να αποφύγει τη δόξα και την τιμή των ανθρώπων, κρυφά έφυγε για την Κωνσταντινούπολη. Εκεί ιδρύει τη Μονή των Αιγυπτίων με πλήθος μοναχών. Σε αυτήν τη Μονή, ο Όσιος Πατάπιος κοιμήθηκε τον ύπνο το δίκαιον και παρέδωσε την Αγία του ψυχή στα χέρια του αγαπημένου του Ιησού.

 

   

  Λίγο αργότερα καταστράφηκε η Μονή των Αιγυπτίων και το λείψανο του Οσίου το πήρε, υπό την προστασία της, η Αγία Υπομονή, η μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου. Μετά την πτώση της πόλεως, το 1453, ο Αγγελής Νοταράς, συγγενής των Παλαιολόγων, μετέφερε το σκήνωμα του Οσίου Παταπίου στα Γεράνεια όρη και το έκρυψε σε δυσπρόσιτο σπήλαιο, το οποίο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα μετά Χριστόν. Το σπήλαιο αυτό το χρησιμοποιούσαν ως ασκητήριο άλλοι μοναχοί. Στην αριστερή πλευρά του σπηλαίου εναπόθεσαν το σκήνωμα του Οσίου και το έκρυψαν μέσα σε ένα κουτί στο πεζούλι, ώστε να μη φαίνεται. Τοποθέτησαν επάνω την εικόνα του και έδωσαν στο σπήλαιο το όνομά του.

 

 

 

 

 

 

 

  Το 1904, η Επιτροπή της Εκκλησίας του Λουτρακίου θέλησε να ρίξει το πεζούλι,για να υπάρξει περισσότερος χώρος για τους πιστούς. Αποκαλύπτεται λοιπόν την προηγούμενη μέρα ο Όσιος Πατάπιος στον ιερέα του Λουτρακίου και του συνιστά να προσέξουν οι εργάτες κατά το γκρέμισμα διότι βρίσκεται ολόσωμος.

  Βρέθηκε πράγματι το σκήνωμα του Οσίου άφθαρτο και ευωδιάζον. Επάνω στο Άγιο σκήνωμα υπήρχε περγαμηνή, στην οποία αναγραφόταν ο τόπος καταγωγής και το όνομα του.

 

 

 

  Από το 1904 μέχρι και το 1952 που άρχισε να κτίζεται η Μονή, το σκήνωμα του Οσίου ήταν εκτεθειμένο και οι άνθρωποι έπαιρναν κομματάκια για φυλαχτό. Με τη βοήθεια του Θεού ολοκληρώθηκε η κατασκευή και άρχισε η λειτουργία της Μονής μέσα στην οποία διαφυλάσσεται έως της σήμερον το Άγιο λείψανο του. Το μοναστήρι σήμερα αποτελεί πόλο έλξεως πλήθους ευσεβοφρόνων, για να λάβουν την ίαση ψυχών και σωμάτων. Εκτός τούτου, η Μονή συντηρεί και γηροκομείο, με τη χάρη του Οσίου για άπορες και εγκαταλελειμμένες γριούλες. Το χαριτόβρυτο Σκήνωμα του Οσίου Παταπίου επιτελεί αμέτρητα θαύματα σε όσους καταφεύγουν σε αυτό με πίστη. Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Δεκεμβρίου.

Προσφορές επιχειρήσεων

Γυναικείο Maxi Φόρεμα LACE στα 78€
Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:...

Προσφορά στα 44€ τα Γυναικεία Πέδιλα AXEL
Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο, για να τα...

50% έκπτωση στο δεύτερο κουτί στις Βαφές Κορρέ

Ενοικίαση ή Αγορά Νυφικού στις πιο ανταγωνιστικές Τιμές της Αγοράς!
Αγορά καινούριου...