Είμαι στην Καλαμάτα. Τι μπορώ να κάνω; Τι μπορώ να δω;

Είμαι στην Καλαμάτα. Τι μπορώ να κάνω; Τι μπορώ να δω;

Η Καλαμάτα, πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας, είναι η δεύτερη σε πληθυσμό και εμπορική κίνηση πόλη της Πελοποννήσου. Ο πληθυσμός της είναι 66.849 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Το λιμάνι της είναι το σημαντικότερο λιμάνι της νότιας Πελοποννήσου, από το οποίο γίνονται και οι εξαγωγές των τοπικών προϊόντων.

Η πόλη απέχει από την Αθήνα 223 χιλιόμετρα και μπορεί να προσεγγιστεί οδικώς, σιδηροδρομικώς, ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς. Το αεροδρόμιο είναι σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την πόλη και είναι διεθνές.

Στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης έχουν συμβάλει τα πολλά μουσεία που διαθέτει. Στο αρχοντικό Μπενάκη, στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, που φιλοξενεί έργα κεραμικής όλων των εποχών, γλυπτά, ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκών χρόνων, εικόνες, λαϊκά κεντήματα και κειμήλια της Επανάστασης. Στην πόλη επίσης βρίσκεται το μουσείο της Μητρόπολης Μεσσηνίας με εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη κ.α. καθώς και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, με αντικείμενα λαϊκής τέχνης, όπλα και πίνακες με θέμα την Επανάσταση του 1821. Ακόμα, μπορούμε να δούμε την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης Καλαμάτας καθώς και το Μουσείο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας.

Από το 2006 λειτουργεί στην πόλη και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Άλλα μουσεία που θα δούμε στην πόλη της Καλαμάτας είναι το Στρατιωτικό Μουσείο της Καλαμάτας, το Λαογραφικό Μουσείο και η Λαϊκή Βιβλιοθήκη.

 

   Ανάμεσα στα πολυάριθμα αξιοθέατα βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο της , τα μοναστήρια του Προφήτη Ηλία, της Βελανιδιάς  και των Καλογραιών και ο ναός των Αγίων Αποστόλων , του οποίου ο αρχικός ναός του 11ου ή 12ου αιώνα ενσωματώθηκε ως ιερό στο νέο ναό που χτίστηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας και ο ναός της Υπαπαντής.

 

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Καλαμάτα διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο και  το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ κάθε Σεπτέμβριο.

Η Καλαμάτα, λόγω του εξαιρετικού κλίματός της, παράγει και εξάγει ελιές και ελαιόλαδο, σταφίδες σύκα κ.α.

Στην Καλαμάτα θα συναντήσουμε και το Τ. Ε. Ι. Πελοποννήσου , με πολλά τμήματα 3 βασικών κλάδων, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ), Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας (Σ.ΤΕ.Γ) και Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.). Στην πόλη επίσης λειτουργούν και τα εξής τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και το τμήμα Φιλολογίας.

 

Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου μπορεί καθένας να αθληθεί. Τέλος διαθέτει νέο και σύγχρονο νοσοκομείο.

Έχει έντονη νυχτερινή ζωή και το χειμώνα και το καλοκαίρι, το χειμώνα σε διάφορα κουτούκια και bars στο ιστορικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι σε clubs και beach bars δίπλα στη θάλασσα και στο προάστιο της πόλης την Βέργα, που είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι, όπου υπάρχουν υπέροχα bars και clubs με καταπληκτική θέα στη θάλασσα και την πόλη της Καλαμάτας.

Η Καλαμάτα και γενικά η Μεσσηνία έχει εύκρατο κλίμα, εκτός από τις ορεινές περιοχές που είναι πιο βαρύ, και η ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται από 13 μέχρι 19 βαθμούς. Υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια, οι βροχές είναι αρκετές αλλά πέφτουν κυρίως τον χειμώνα. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξερά. Το κλίμα σίγουρα επηρεάζεται τόσο από τον Ταΰγετο όσο και από την θάλασσα. Είναι μια πόλη με υγρασία αλλά τις βραδινές ώρες κυριαρχεί η απόγειος αύρα, ένας βορειοανατολικός άνεμος, που κάνει το κλίμα πιο υγιεινό. Η ψυχρή περίοδος διαρκεί από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο και η θερμή από το Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Στην Καλαμάτα θα βρούμε πάνω από 70 ξενοδοχεία διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά της πόλης, από το κέντρο μέχρι και την παραλία, έτοιμα να ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη.

Προσφορές επιχειρήσεων

Δώρο Εφαρμογή του Τζελ Μετά από κάθε απεντόμωση

2 ΚΕΜΠΑΠ special,1 μικρή μερίδα πατάτες, Τζατζίκι, κρεμμύδι, ντομάτα, πίτα, 1...

Κοτόπουλο Ολόκληρο Παϊδάκια στα κάρβουνα (συνοδεύεται με σως) μόνο 15€
Σας κάνουμε δώρο 1...

1 κιλό Ζυγούρι στα κάρβουνα μαζί με 1 μερίδα πατάτες & 1 κόκα- κόλα 1,5 λίτρο ή μισό κικό...

Ενοικίαση νυφικού από 400€
Αγορά νυφικού από 600€

Πίτα Κλαμπ Σάντουιτς με γύρο ή με κρεατικό της επιλογής σας στα 7€
Με γκούντα, μοτσαρέλα,...

2 καλαμάκια κοτόπουλο special,1 μικρή μερίδα πατάτες, Τζατζίκι, κρεμμύδι, ντομάτα, πίτα, 1 κόκα-...

Μεγάλη πίτα με γκούντα, μοτσαρέλα, φέτα, μπέικον, μαρούλι, σος & κρεατικό της επιλογής σας...